כיום, שכיחות הגידולים הממאירים בשד הינה גבוהה ביותר. הטיפול הראשוני הנהוג בגידולים מסוג זה הינו ניתוחי, וכולל כריתה מלאה או חלקית של השד ודגימה של בלוטות הלימפה.

המענה הקיים לאילוץ ביצוע הכריתה הינו לרוב שחזור שד. את שחזור השד ניתן לבצע בד בבד עם הניתוח הראשוני, או בחלוף פרק זמן מהניתוח הכריתתי הראשוני.

בהקשר זה, קיימת חשיבות רבה ביותר לשיתוף הפעולה המלא בין כירורג השד המבצע את הכריתה, הצוות האונקולוגי והכירורג הפלסטי האמון על שחזור השד. כאשר בייעוץ לפני הניתוח הכריתתי מוצגים בפני המנותחת אפשרויות השחזור השונות, וכן היתרונות והחסרונות של כל שיטה. טכניקת השחזור המועדפת נקבעת לאחר שנלקחים בחשבון גורמים רבים שבראשם החלמת המטופלת מהמחלה, טיפולים נוספים להם תידרש, מצב בריאותה של המנותחת וציפיותיה מהשחזור.

מטרת הניתוח:

המטרה העיקרית של ניתוח שחזור השד הינה להשיג סימטריה בנפח בין שני השדיים, כך שהחזה יראה טוב למשל גם בחזייה ובבגד ים, ושהאישה המטופלת לא תזדקק לשים תותב חיצוני לשם השגת מטרה זו. מעבר לכך, הטכניקות הניתוחיות מאפשרות לנו להשיג גם צורה אסתטית וסימטרית של השד המשוחזר ובמידת הצורך אף לשחזר את הפיטמה והעטרה.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי שד משוחזר לעולם לא יהיה זהה לחלוטין לשד המקורי וכי לעיתים על מנת להשיג סימטריה נידרש לנתח גם את השד הבריא.

מהלך הניתוח:

הניתוחים הכריתתיים בשד מתחלקים לניתוחים בהם נדרשת כריתה מלאה של השד, ניתוחי למפקטומיה בהם הגוש הגידולי נכרת עם מעט עור. ניתוחים בהם מבצעים הסרה של הגידול וניתן לשמר את עור השד, וניתוחים בהם ניכרת הגידול וניתן לשמר את עור השד וכן את הפיטמה והעטרה. השיקול בקביעת סוג הניתוח הינו אונקולוגי בעיקרו אך גם גודל השד ומבנהו, ודעת המנותחת נלקחים בחשבון.

שחזור שד לאחר כריתה מלאה:

על מנת לשחזר שד לאחר כריתה שלמה של השד נדרש לשחזר את חסר העור ואת חסר הנפח בשד. את חסר העור ניתן לשחזר על ידי הכנסה של מותחן ריקמה אל מתחת לשריר דופן בית החזה, וכן באמצעות שימוש ביריעת חומר- כמו אלודרם, אשר מעניקה כיסוי נוסף למותחן. לאחר תקופה בה אנו מנפחים את המותחן במרפאה להשגת עודף העור נערך ניתוח נוסף ובו המותחן מוחלף בדרך כלל בשתל סיליקון קבוע, זאת במטרה להשיג את הנפח הנדרש.

שיחזור הפיטמה והעטרה נעשה בדרך כלל מאוחר יותר בהרדמה מקומית. ופעמים רבות נדרש לבצע ניתוח גם בשד הבריא לשם השגת סימטריה בצורה ובנפח בין שני השדיים.

קיימת אופציה נוספת לשחזור שד לאחר כריתה מלאה, באמצעות העברה של ריקמה עצמית מדופן הבטן, הישבן או הגב אל השד. את הניתוחים הללו ניתן לבצע בטכניקות מיקרו כירורגיות או בהעברה ישירה, עם או בלי שתל סיליקון – כל מנותחת על פי מאפייניה האישיים.

בכריתות מניעתיות של השד (בד”כ בנשאיות של גן) או בהסרה של גידולים בהן ניתן לשמר את עור השד, או את העור והפיטמה גם יחד. ניתן לשחזר את השד באופן מיידי באמצעות השתלת שתל סיליקון קבוע.

שחזור שד לאחר כריתה חלקית:

בכריתות חלקיות משמרות שד, ניתן כיום לשחזר את השד באופן מיידי, באמצעות שימוש בטכניקות אונקופלסטיות שונות. בטכניקות אלו אנו משתמשים בשיטות קלאסיות של ניתוחי הרמת חזה, הקטנת חזה, עיצוב חזה והזרקות שומן המקובלות בכירורגיה הפלסטית אסתטית. כאשר ההחלטה לגבי מיקום ביצוע החתכים, מתקבלת בתכנון משותף של כירורג השד והכירורג הפלסטי, לפני הניתוח הכריתתי.

לסיכום:

חשוב לזכור שקיים שוני בין כל מנותחת. לא רק מבחינת הציפיות האינדיבידואליות משחזור השד, אלא גם בתגובה הריגשית למצב בו מתגלה הגוש הסרטני. לכן, הבחירות כדוגמת: האם לעשות שיחזור שד בכלל? האם לעשות שיחזור שד מיידי או בשלב מאוחר יותר? וכן, איזה סוג שיחזור מתאים במקרה ספציפי? אלו בחירות אשר ראוי שתעשנה כשהמטופלת נמצאת במרכז, ובשיתוף של כל הצוות המטפל.

בהמשך לכך, חשוב לציין שבכל שיטה שהיא קיימת סבירות די גבוהה שלאחר השחזור הראשוני יידרש ניתוח נוסף. זאת מכיוון שהשד המנותח אמור להחלים על ידי ריפוי פנימי, ומפני שלעיתים קרובות השד ממשיך לעבור הקרנות אשר משפיעות גם הן על גודל וצורת השד. כך שהדבר נדרש בכדי להשיג סימטריה טובה בין שני השדיים.

יחד עם זאת, הכלים העומדים לרשותנו כיום הינם רבים ומגוונים מתמיד, ומאפשרים לנו להשיג תוצאה אסתטית. בעזרתם, ובעזרת מיומנות מקצועית, ניתן להעניק למטופלת תחושת שלמות ושביעות רצון. כשלתחושה זו, המלווה לרוב את תוצאת השחזור, השפעה רבה על איכות החיים במשך ההתמודדות עם המחלה הגידולית בשד וכמובן גם לאחריה.