לגברים ישנה גם רקמת שד. רקמה זו מגיבה הורמונלית בדרך כלל בגיל ההתבגרות, כשבתקופה זו היא רגישה יותר ומוגדלת במעט. לאחר גיל ההתבגרות רקמת השד לרוב קטנה ומנוונת, אך ישנם מצבים מסוימים שבהם תיתכן הגדלה של רקמת השד בגבר בדרגות שונות- הגדלה אשר עלולה לגרום לאי נוחות רבה.

הגדלה זו יכולה להיווצר כתוצאה מהגדלה של בלוטת השד עצמה, כאשר ברוב המקרים אין סיבה ברורה לתופעה זו, אך לעיתים ניתן לקשור אותה למספר גורמים כדוגמת: הפרשות הורמונליות, הצטברות רקמת שומן בשד, ירידה במשקל והידלדלות העור, ולעיתים גם בעקבות פיתוח רב של שרירי בית החזה אשר עלול לגרום להבלטה של רקמת שד נורמלית. (במקרה כזה לא ניתן לטפל).

מידת  (דרגת) הגניקומסטיה נקבעת לפי גודל השד, סוג הרקמה המוגדלת וכמות העור העודפת, ולפיהם נקבעת הטכניקה הניתוחית. הקטנת החזה לגבר יכולה להיעשות באמצעות טכניקה אחת או בשילוב של טכניקות ניתוחיות שונות כדוגמת: שאיבת חלק מהבלוטה והשומן  בחתך קטן מאד בדופן בית החזה. הסרת חלק מהבלוטה בחתך קטן מתחת לעטרה או לפיטמה, וכן באמצעות הסרת עודפי עור בחתך מסביב לפטמה או מתחתיה. המטרה בשימוש בכל הטכניקות הללו במהלך ניתוח הקטנת חזה לגברים, היא להגיע בעזרתן לצורה טבעית ושטוחה של בית חזה.

בהמשך לכך, חשוב לזכור שלא ניתן לשאוב את כל השומן מהשד בתהליך הקטנת החזה לגבר, ושתמיד יש להשאיר שכבת שומן על פני השריר בכדי למנוע מראה מעוות. כמו כן, אסור לכרות את כל בלוטת השד על מנת למנוע את שקיעת הפיטמה.